Efforts to Increase Employee Performance Productivity at Lampung Chips UMKM, Mrs. Satih, Baturaja Village, Way Lima District, Pesawaran Regency

Authors

  • Dinda Ana Zatika institut informatika dan bisnis darmajaya
  • A.K Yohanson Institut Informatika dan Bisnis Darmajaya
  • Yuniwati Institut Informatika dan Bisnis Darmajaya

DOI:

https://doi.org/10.36448/jpmtb.v4i1.147

Keywords:

MSMEs, work productivity, employees, training, SOP, chips

Abstract

MSMEs are one of the important pillars in regional economic development, but many still face problems in terms of employee management and work productivity. This community service activity aims to improve the productivity of employee performance of Ibu Satih's Lampung Chips MSME through training, mentoring, and implementation of a more structured work system. The implementation method includes observation, interviews, time management training, preparation of standard operating procedures (SOPs), and evaluation of work results. The results of the activity showed a significant increase in production output, work time efficiency, and employee morale. The implementation of SOPs and clear division of tasks encourage the creation of a more disciplined and productive work culture. In addition, this activity builds awareness of owners and employees about the importance of teamwork and the role of management in increasing business competitiveness. This community service activity is expected to be a model for improving employee performance for other MSMEs with similar characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anwar, M., Lilyana, B., & Zatika, D. A. (2024). Sosialisasi Perlindungan Hukum bagi Guru dalam Menjalankan Tugasnya di Kota Bandar Lampung. AJAD: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 4(3), 708-715.

Hakim, L., Yohanson, A. K., Suratno, S., & Sutadipraja, E. (2022). OPTIMALISASI PENGOLAHAN GULA AREN MELALUI POTENSI SUMBER DAYA MANUSIA PADA DESA KARANG RAJA KECAMATAN MERBAU MATARAM LAMPUNG SELATAN. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(7), 5625-5636.

Khaidarmansyah, K., & Firdayanti, A. (2023). Optimalisasi Penggunaan Media Sosial Dalam Peningkatan Penjualan Umkm Chio Snack Keripik Lumer Di Desa Trimulyo. Jurnal Pengabdian Masyarakat Tapis Berseri (JPMTB), 2(2), 128-133.

Lilyana, B., Anwar, M., & Zatika, D. A. (2024). PENDAMPINGAN LEGALITAS USAHA SENTRA INDUSTRI KECIL DAN MENENGAH KOPI LIWA KABUPATEN LAMPUNG BARAT.

Magdalena, B., & Yohanson, A. K. (2022). Pelatihan pencatatan laporan keuangan secara manual dan digital kepada pemilik UMKM Omah Tahu. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(10), 2785-2792. Prasetyo, A. et al. (2022). Transformasi Digital UMKM: Strategi Adaptif Menghadapi Pandemi. Jurnal Inovasi Sosial dan Pengabdian Masyarakat, 1(1), 32–40.

Suwandi, S., Lilyana, B., February, O. M., & De Yusa, V. (2024). STRATEGI MENINGKATKAN KEPUASAN MAHASISWA PROGRAM KAMPUS MENGAJAR IIB DARMAJAYA. Derivatif: Jurnal Manajemen, 18(1).

Swissia, P., & Halimah, H. (2023). Optimalisasi Digital Marketing Dalam Meningkatkan Branding Pada UMKM Tempe Mbah Mul Di Desa Purwotani. J-ABDI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(8), 5949-5956.

Yohanson, A. K., Lilyana, B., Hakim, L., & Yuniwati, Y. (2023). INOVASI PRODUK DAN PENGEMBANGAN POTENSI PEMASARAN UKM TAHU BERBASIS TEKNOLOGI DI DESA BANJAR NEGERI KECAMATAN NATAR KABUPATEN LAMPUNG SELATAN. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(10), 6723-6748.

Yohanson, A. K., Hakim, L., & Yuniwati, Y. (2023). PERAN PEMIMPIN UNTUK MENINGKATKAN EKONOMI DESA MELALUI SOSIALISASI PENTINGNYA MANAJEMEN ORGANISASI DI DESA PUJO RAHAYU. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 3(5), 1013-1026.

Yunus, H., Saleh, S., & Swissia, P. (2019). Pengembangan Dan Pelatihan E-Commerce Hasil Kerajinan Napi Perempuan Lapas Way Hui Bandar Lampung. Jurnal Publika Pengabdian Masyarakat, 1(02), 35-42.

Swissia, P., & Halimah, H. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Desa Cilimus Kecamatan Teluk Pandan Melalui Pengembangan Umkm. Jurnal Pengabdian Masyarakat Tapis Berseri (JPMTB), 2(1), 73-80.

Swissia, P., & Halimah, H. (2023). Pengaruh Aplikasi Stroberi Kasir Terhadap Efisiensi Keuangan Pada Umkm Kripik Pisang Lumer Chio Snack Di Desa Trimulyo. Jurnal Pengabdian Masyarakat Tapis Berseri (JPMTB), 2(2), 122-127.

Utami, R. R., Karnila, S., Saputra, M., & Yuniwati, Y. (2022). MENINGKATKAN KREATIVITAS JIWA ENTERPRENUER DI ERA NEW NORMAL PADA REMAJA MASJID. Jurnal Abdimas Bina Bangsa, 3(1), 92-98.

Zuriana, Z., & Yohanson, A. K. (2022). Peningkatan Pemasaran Pada Umkm Lahang Aren Gula Semut Danwedang Jahe Melalui Digital Di Desa Way Kalam Kecamatan Penengahan Kabupa1ten Lampung Selatan. J-Abdi: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 2(2), 4177-4184.

Downloads

Published

16.05.2025

How to Cite

Zatika, D. A., A.K Yohanson, & Yuniwati. (2025). Efforts to Increase Employee Performance Productivity at Lampung Chips UMKM, Mrs. Satih, Baturaja Village, Way Lima District, Pesawaran Regency. Jurnal Pengabdian Masyarakat Tapis Berseri (JPMTB), 4(1), 128–134. https://doi.org/10.36448/jpmtb.v4i1.147